Поділитися в соціальних мережах!

Самостійна робота студента становить важливу умову професійної підготовки, а також подальшого процесу професійного самовдосконалення фахівця.

Питанням організації самостійної роботи студентів систематично приділяється увага на засіданнях кафедри.

Самостійна робота студента як метод отримання нових знань у зв’язку з нестримним зростанням інформації набуває дедалі більшого значення в системі освіти та самоосвіти. Основними чинниками, які зумовлюють результативність навчального процесу, є активне бажання студентів здобути освіту, власна ініціатива, почуття відповідальності, оволодіння навичками самостійної роботи.

Частка самостійної роботи студентів щороку зростає, тому завдання викладачів полягало:

  • в обов’язковому ознайомленні студентів з Положенням про навчально-виховний процес, із навчальними програмами дисциплін;
  • у чіткому виділенні змісту питань на самостійне опрацювання;
  • у проведенні консультацій щодо навичок організації самостійної роботи, зокрема, конспектування навчальної літератури, роботи з першоджерелами.

Під час аудиторних занять використовуються та оцінюються самостійно набуті студентами знання, а також безпосередньо організовується самостійна робота студентів у формі дослідницьких завдань за інструкціями, часто у парах чи підгрупах. Хід виконання, результати, самостійно зроблений висновок студенти фіксують у зошитах, а потім обговорюють їх разом з викладачем. До робіт такого плану виготовлений роздатковий матеріал, бланки інструкцій.

Контроль за самостійною роботою здійснюється під час аудиторних практичних занять у формах усного опитування, перевірки конспектів, самостійних робіт, експрес-опитування, дискусії, бесіди. Поточний контроль самостійної роботи студентів проводився після вивчення кожного модуля відповідно до графіку індивідуальної роботи кожного викладача та за графіками деканатів. Самостійна робота оцінюється передбаченими балами в академічному журналі.

Підсумковий контроль проводиться у формі контрольної роботи за графіками факультетів. Проведення індивідуальної роботи фіксується викладачами у відповідному журналі.

Графік контролю за самостійною роботою студентів розробляється на семестр, він охоплює студентів всіх факультетів. Подається у деканати, які включають його до загального графіку контролю самостійної роботи студентів відповідної спеціальності. Контроль, передбачений графіком, є підсумковим і письмовим у формі контрольної роботи.

Засоби контролю самостійної роботи відповідають передбаченим формам контролю за навчальними планами: на кафедрі наявні питання до заліків, екзаменів, до контрольних робіт з питань самостійної роботи, картки з педагогічними ситуаціями, ситуативними завданнями, програмованим контролем знань.

При наявності заборгованості з самостійної роботи атестація та залік не виставляється, до іспиту студент не допускається.

Студенти університету при підготовці самостійної роботи з психології користуються переважно літературою читального залу № 2, текстами лекцій, наявними на кафедрі, у репозитарії університету. Першоджерела, які важкодоступні для студентів, вивчаються також за ксерокопіями. Відповідальність за знаходження студентами необхідних для підготовки самостійної роботи питань покладається на викладачів.